Tradice na ústupu


V dnešní době jen málo lidí konzumuje snídani. Může to být ale chyba, jelikož je snídaně začátkem dne mohla by nám potřebná energie chybět. To může způsobit problémy s nadváhou, nechutenstvím, přejídání nebo snížením efektivity v práci. Ať chceme nebo ne snídaně je pro nás zkrátka důležitá.
sladké pečivo.jpg

Mezi českou oblíbenou snídaňovou pochoutku patří tradiční české koblihy https://www.umamadua.cz/prave-ceske-koblihy-byly-paradoxne-znamy-jiz-ve-starovekem-egypte. V době zdravého životního stylu jsou však koblihy na ústupu. Jelikož jsou z pravých vajec, fritovány v oleji. Nepasují do současných zdravých jídelníčků fitness trenérů. Aby toho nebylo málo kobliha má ještě ke všemu rivala. Před několika lety dorazila do Česka pochoutka zvaná donut. Nejedná se o nic převratného jako u mnoha jiných věcí i u koblihy se po celém světě vyvinulo spoustu variant.

Je ale důležité říct, že vždy se najde spoustu odlišností, které danou pochoutku specifikují pro danou zeměpisnou polohu. Stejně tomu je i u koblihy. I když se zdá, že americký donut může českou koblihu válcovat není tomu tak.

Česká kobliha je z vrchu i ze spodu trošku připálená a uprostřed tvoří typický bílý proužek. Navíc může být plněna nejrůznějšími ingrediencemi. Od ovocných marmelád přes nugát, karamel nebo nutelou. V každém případě jde o to, že je vždy něco ukryto uvnitř. Navrch posypaná cukrem tak tvoří dokonalou ranní pochoutku, která nám dodá dostatek energie pro celodenní aktivity.
bochánky a váleček.jpg

Oproti tomu tak zvaný donut je pouze kroužek. Můžou se objevit varianty, které jsou polité roztodivnými polevami různých barev a chutí navíc se zajímavým sypáním. V každém případě jsou však suché. Tudíž nenabízí žádnou náplň, žádné překvapení uvnitř.

Pokud má člověk opravdu rád sladké a má rád i své tradice nemůžou mít americké pochutiny žádnou šanci. I když se zdá že česká kobliha už ustupuje z našeho trhu nejedná se o pravdu. Česká kobliha zůstane českou tradicí, kterou rádi ochutnají jak malí, tak i velcí.

Tradice na ústupu
Ohodnoťte příspěvek